Live Residence - Apartamente Bucuresti

Libertatea a aflat câte persoane circulă gratuit în București cu mijloacele de transport ale STB, dar și cu metroul
„Societatea de Transport Bucureşti este principalul operator de transport public de persoane din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, având una dintre cele mai întinse reţele de transport din Europa, cu o lungime a traseelor de 1.651 km cale dublă. Reţeaua de transport acoperă o suprafaţă de 633 km², din care 228 km² numai în zona urbană”. Aceasta este prezentarea de pe site-ul oficial al celor de la STB.

Cu o bază logistică de aproximativ două mii de vehicule, cel mai ieftin bilet pentru o călătorie cu STB costă 3 lei. Plata călătoriei metropolitane permite utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, în limita a 90 de minute. Dacă valabilitatea titlului de călătorie expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public de suprafață, este necesară achitarea unei noi călătorii, prin validarea cardului, pentru a putea continua călătoria.

Pe lângă cei care-și achiziționează titluri de călătorie pentru a putea merge cu STB, compania acordă mai multe gratuități. 

„Facilitățile la transport, acordate anumitor categorii de călători, sunt stabilite prin legi, hotărâri de guvern, ordonanțe, precum și prin hotărâri ale administrațiilor publice locale. STB este o societate comercială care prestează servicii pe bază de contract și are obligația de a pune în aplicare aceste reglementări”, spune pentru Libertatea, directorul general, Adrian Criț.

Directorul Societății de Transport București (S.T.B.) Adrian Criț | Foto: AgerpresSTB oferă aproape 200.000 de titluri gratuite de călătorie

Libertatea a solicitat o statistică la zi a celor care călătoresc gratis cu mijloacele de transport ale STB, iar oficialii societății au răspuns după cum urmează:

pensionari cu carduri emise: 159.433persoane cu handicap, însoțitori și asistenți personali ai acestora: 16.851veterani de război: 7revoluționari și urmași ai celor decedați în revoluția din Decembrie 1989: 1.086persoane persecutate din motive etnice/urmași – dislocați/deportați: 69foști deținuți politici/urmași: 244Oficialii STB nu au răspuns și la întrebarea „Care este numărul angajaților și membri ai familiilor angajaților STB”, precizând doar că: „Salariații STB, precum și membrii familiilor acestora sunt posesori de carduri de identitate, conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă negociat la nivelul instituției”.

Din informațiile Libertatea, în acest moment la STB sunt angajați puțin peste 11.000 de persoane.

Simplii pensionari plătesc la metrou, pensionarii Metrorex merg gratuit

De la transportul la suprafață, coborâm în subteran. Aici, prețul unei singure călătorii este tot de 3 lei, dar nu are valabilitate nelimitată timp de 90 de minute așa cum este la STB. 

La fiecare ieșire de la metrou trebuie achitată o nouă călătorie. Conform oficialilor, „179 de milioane de călători” transportă anual compania, dintre aceștia 18,47% folosesc cartele cu două călătorii, acestea fiind cele mai utilizate, conform unui raport anual al Metrorex.

Libertatea a solicitat și Metrorex informații exacte despre numărul persoanelor care au gratuitate la călătoria cu metroul. 

„Precizăm că accesul la metrou se face în baza unui titlu de transport valabil și validat. Prin urmare, această facilitate stabilită prin lege se concretizează în validarea unui titlu de transport decontat de instituția abilitată”, a transmis Laurențiu Trușcă, directorul general, care a defalcat numărul persoanelor după cum urmează: 

angajați Metrorex: 5.052 de persoanemembri ai familiilor angajaților Metrorex: 1.185 pensionari Metrorex cu carduri emise: 2.548 membri de familie ai pensionarilor Metrorex: 1.437veterani de război: 2.500 revoluționari din București: 7.820 revoluționari cu domiciliul în afara municipiul Bucuresti și județul Ilfov: 950persoane persecutate din motive entice, deținuți politici: 3.400în luna octombrie 2021 au fost emise 29.638 de abonamente lunare gratuite pentru elevi și studenți (studenții orfani sau studenții proveniți din casele de copii, conform Hotărârii nr. 863/2020).În luna octombrie 2021 au fost emise 29.638 de abonamente lunare gratuite pentru elevi și studenți | Foto: Agerpres„Referitor la gratuitățile pentru persoanele cu handicap sau însoțitorii acestora, vă informăm că există o lege specială privind drepturile lor de a călători gratuit cu mijloacele de transport în comun, respectiv Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Persoanele interesate trebuie să se adreseze Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului județene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului București, costurile fiind suportate din bugetele județelor, respectiv ale sectoarelor municipiului București”, mai transmite Trușcă, în răspunsul pentru Libertatea.

Concluzie: STB oferă lunar aproape 200.000 de titluri cu călătorie gratuită, în timp ce Metrorex, doar 55.000. Dacă toate aceste persoane ar călători doar o singură dată cu transportul comun într-o lună și a fi trebuit să plătească bilet, în conturi ar fi intrat 765.000 de lei pentru cartelele respective.

Foto: Dumitru Angelescu

Citeşte şi:

———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.libertatea.ro/stiri/libertatea-a-aflat-cate-persoane-circula-gratuit-in-bucuresti-cu-mijloacele-de-transport-ale-stb-dar-si-cu-metroul-3857518

VIZIONARE crossmenu