Live Residence - Apartamente Bucuresti

Povestea Hotelului Triumf, care renaște din propria cenușă. Acoperișul, refăcut în totalitate după incendiul de anul trecut
Hotelul Triumf de pe Şoseaua Pavel Kiseleff din zona centrală a Capitalei a fost construit în 1937 de către Banca Națională cu destinația unor locuințe de serviciu pentru funcționari. Clădirea a fost utilizată, după cel de-al Doilea Război Mondial, de Partidul Comunist pentru cazarea oaspeţilor din străinătate. 

Imagine de la începutul anilor ’60 cu Hotelul Triumf și o Volga Gaz M21. În anii respectiv, o mașină de lux folosită de partid, securitate și miniștri | FOTO: Facebook Fototeca AzopanClădirea, monument istoric în acest moment, a fost construită pe locul reședinței lui Mihail Kogălniceanu. Conform istoricilor, atunci când Kogălniceanu a cumpărat casa, în 1864, avea opt camere, o verandă și un vestibul. 

„În curtea împrejmuită cu gard de scânduri, o parte era destinată florilor grădinii în care se ridicau ici-colo pavilioane la modă, mici bazine cu arteziene, statui antice, fântâni cu pompă mecanică și puțuri cu roată. În latura dinspre strada Dosnică se deschidea o parcelă cu pomi și legume, trei șuri din lemn, grajdurile pentru trăsuri și cai”, scrie Bogdan Suditu, conferenţiar universitar doctor, pe blogul său.

În cartea „Pe urmele lui Mihail Kogălniceanu”, apărută sub semnătura lui Augustin Pop în 1979, se arată că în ultimii ani de viață, Kogălniceanu „a fost obligat să recurgă la împrumuturi pe termene scurte, să consimtă la arendări pe nimic, să semneze cambii și ipoteci, pe care nu reușea să le onoreze în termen”, și asta din cauza tratamentelor medicale și a studiilor celor trei fii, toți plecați peste hotare.

Fotografie-document din arhiva scriitorului Augustin Pop cu casa în care a locuit Mihail Kogălniceanu, clădire aflată pe locul hotelului TriumfÎn acest context, în 1886 se puneau în vânzare la licitație casa, terenul și grădina lui Kogălniceanu din Kiseleff. Ulterior proprietatea a fost deținută de Nika şi Petrache Grădişteanu, familia cofetarului Capşa, Costică şi Olga Vernescu, Constantin Argetoianu, respectiv Banca Naţională.

98 de camere, terenuri de tenis și terasă interioară

Aceasta a devenit hotel cu circuit special în 1950, fiind administrat de Regia Autonomă „Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat”. 

Hotelul are 98 de camere care pot caza 151 de persoane. La parter este un restaurant mare, în care se pot organiza inclusiv evenimente speciale, pe latura din dreapta sunt două terenuri de tenis, iar în curtea interioară se mai găzduiește o terasă cu 60 de locuri.

„Aflat lângă Arcul de Triumf din Bucureşti, Hotelul Triumf este înconjurat de o grădină de vară luxuriantă. Restaurantul spațios are terasă cu grădină umbrită şi serveşte preparate internaţionale şi meniuri pentru diete speciale, la cerere. Un mic dejun tip bufet poate fi savurat în fiecare dimineață și în timpul verii puteți lua masa afară, pe terasa din grădina umbrită”, se arată în prezentarea hotelului de pe site-ul booking.com.

Scos la vânzare pentru 20 de milioane de euro

Chiar dacă e situat în centrul orașului, la câteva minute de mers pe jos de Arcul de Triumf sau Piața Victoriei, hotelul construit în urmă cu 84 de ani are doar două stele, iar notele celor care i-au călcat pragul nu sunt deloc măgulitoare. 

În 2015 a fost scos la licitație contra sumei de 20 milioane de euro, dar nu s-a găsit niciun doritor care să preia construcția istorică.

Apoi, pe 12 septembrie anul trecut, aici a izbucnit un incendiu, fiind afectată o suprafață totală de 600 mp.

Așa arăta acoperișul distrus al hotelului după incendiul din septembrie 2020 | FOTO: ISU Bucureşti-Ilfov„Incendiul a izbucnit, din primele verificări, la partea de pod, în partea superioară, ultimul nivel şi s-a extins pe orizontală. La nivelul inferior se aflau clienţi, la camerele de hotel, care au fost evacuaţi de primele echipe de pompieri de la faţa locului”, spunea la momentul producerii incendiului purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile.  

Acesta a adăugat că ar putea fi mai multe cauze care au dus la izbucnirea incendiului, precum „o defecţiune tehnică sau o improvizaţie electrică ori cabluri care prezintă anumite deficienţe”. 

Acoperișul a fost finalizat în cinci luni

Acoperișul a fost refăcut în întregime după ce a fost afectat de un incendiu în septembrie 2012După mai bine un an, perioadă în care primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a reclamat faptul că Hotelul Triumf, monument istoric, este lăsat să se degradeze, oficialii Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” au finalizat restaurarea întregului acoperiș al clădirii de pe Kiseleff. 

Lucrările au început pe 1 iulie, iar durata de construcție a fost de doar cinci luni, proiectant de arhitectură fiind Ruxandra Nemțeanu, iar constructorul firma Bau Klincher Art. În acest moment se lucrează la demontarea schelelor.

VEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

 

Citeşte şi:  
 
 

———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.libertatea.ro/stiri/povestea-hotelului-triumf-care-renaste-din-propria-cenusa-acoperisul-refacut-in-totalitate-dupa-incendiul-de-anul-trecut-3866710

VIZIONARE crossmenu