Live Residence - Apartamente Bucuresti

Protest la București față de masacrul din Bucha, inspirat după cel din Moscova. Un activist s-a culcat pe trotuar cu mâinile legate, în fața Ambasadei Rusiei
Contactat de Libertatea, activistul a declarat că „ideea protestului a fost evident genocidul care s-a produs în Bucha”. „Plănuisem pentru aseară cu mai mulți amici, din păcate unii dintre ei au cedat, așa că m-am prezentat singur astăzi și am făcut această demonstrație pentru a condamna genocidul”, a spus el pentru ziar.

Mihail Bumbeș a explicat că prin acest protest a vrut să transmită un mesaj românilor pentru că a constatat că mulți nu cunosc atrocitățile produse de forțele ruse:

„Mesajul a fost către publicul român. Am constatat că astăzi la muncă erau colegi care nu aveau idee ce s-a întâmplat la Bucha. Deși nu suntem în Rusia, lumea fie nu se informează, fie e preocupată de alte lucruri decât cele internaționale care se produc la doi pași. A fost și o presiune către decidenții politici care, la rândul lor, nu fac o presiune către comunitate internațională, instituții precum ONU, care are puterea de a găsi o soluție pentru războiul din Ucraina”.

„Never forget! Never again! Bucha!” (n.r. – Nu vom uita niciodată. Niciodată din nou! Bucha!) a scris activistul pe Facebook, în postarea care însoțește filmarea protestului. El a explicat că a folosit „never again” întrucât este un slogan împământenit pentru a condamna toate genocidele care au avut loc, în special Holocaustul, el fiind folosit de prizonerii eliberați din lagărul de la Buchenwald.

Inițial, jandarmii au intervenit pentru a-l întreba despre acțiunea sa, dar după ce i-au legitimat pe cei prezenți – persoanele care au filmat și fotografiat protestul -, au permis desfășurarea protestului, care a durat circa 50 de minute.

Activistul a afirmat, pentru Libertatea, că și-ar dori organizarea în România a unei manifestații de masă care să condamne agresiunea rusă, dar „este foarte greu de realizat”.

El consideră că România nu se confruntă cu un public dirijat de Moscova, ci de oameni loviți de antiamericanism, pentru că „propaganda a funcționat foarte bine la nivelul Rusiei și a transmis că este un război Rusia – SUA și nu Rusia – Ucraina”. Acestor oameni, Bumbeș le transmite să se informeze din cât mai multe surse.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Mihail Bumbeș este un activist civic care organizează proteste încă din 2002. Alături de alți trei colegi de la Facultatea de Istorie a Universității București a fondat organizația neguvernamenatală „Miliția Spirituală”, potrivit unui articol din 2011 al ziarului Adevărul. El a activat ca expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (ICCMER) și a colaborat cu Academia Cațavencu și Evenimentul Zilei.

Protestul de marți este unul similar cu o demonstrație care a avut loc luni la Moscova. Un artist a avut ideea de a le arăta compatrioților săi cum arată perspectiva morților civili. El a ales patru locuri importante ale orașului, zone extrem de circulate. Luni, 4 aprilie, el a fotografiat un trup căzut, legat la spate, în postura unei victime.

„A fost pur și simplu o coincidență de care m-am bucurat. Când mergeam spre protest, am văzut imaginile și inițial am fost puțin descumpănit, dar am spus că și dacă lumea va considera că este copiat este în regulă, poate fi o leapșă și pentru alte persoane care vor protesta în fața altor ambasade din Europa”, a spus Bumbeș.

Protestele vin după ce retragerea forțelor ruse din zona Kievului a scos la iveală atrocitățile la care au fost supuși civilii din orașele aflate în apropierea capitalei ucrainene, care au fost, în ultimele săptămâni, scena unor lupte grele.

Trupele ucrainene care au intrat în Bucha, oraș de la nord-vest de Kiev, au găsit case distruse, străzi blocate de tancuri, vehicule militare rusești arse și cadavre ale civililor despre care localnicii spun că au fost uciși fără să-i fi provocat pe soldații Moscovei.

Fotografii: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Citeşte şi:

———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.libertatea.ro/stiri/protest-la-bucuresti-fata-de-masacrul-din-bucha-copiat-dupa-cel-din-moscova-un-activist-s-a-culcat-pe-trotuat-cu-mainile-legate-in-fata-ambasadei-rusiei-4070902

VIZIONARE crossmenu