Live Residence - Apartamente Bucuresti

FOTO. În ziua în care Libertatea a scris că au trecut șase luni de când Primăria Capitalei anunța că va repara „Podul Mare” din Cișmigiu, care s-a prăbușit, instituția atribuie contractul de reabilitare
UPDATE 18.00: În urma apariției acestui articol pe Libertatea, Primăria Capitalei a anunțat marți printr-un comunicat de presă că a atribuit contractul pentru reabilitarea „Podului Mare” din Parcul Cișmigiu. Lucrările de reparații capitale la acest obiectiv de investitii/33901-tata-bogat-tata-sarac-editie-de-colectie-robert-t-kiyosaki-9786064410580.html" 74799 target="_self">investiții vor fi realizate de Trustul de Clădiri Metropolitane.

Durata de execuție a lucrărilor este de 9 luni, respectiv o lună proiectarea și 8 luni execuția, se arată în comunicat, care menționează și valoarea contractului: aproape 2,3 milioane de lei.

„Ulterior, vor fi demarate lucrările de reparații capitale la pod, care să asigure stabilitatea și siguranța construcției”.

Istoria e cunoscută. Cișmigiul este cel mai vechi parc din București. Inaugurat în mod oficial în 1854, după ce Karl Fr. Wilhelm Meyer s-a ocupat de amenajarea celor 16 hectare. 

Atunci, 30.000 de arbori şi arbuşti din judeţele Dâmboviţa şi Gorj au ajuns în parc. Rând pe rând s-au construit diverse obiective, „Colțul șahiștilor”, „Grădina cu trandafiri” sau „Monumentul Gheorghe Panu”, dar și „Podul Mare”, și „Podul de Nuc”. 

Totul se degradează pe zi ce trece

Pe 9 mai 2021, Libertatea scria despre „Cișmigiu, parcul-ruină de sub geamul primarului general: gunoaie, obiecte de artă distruse și poduri aproape dărâmate”. Ziarul a tras atunci un semnal de alarmă că parcul se degradează pe zi de trece, în special cele două poduri, construite în 1930.

Așa arăta podul din Cișmigiu în mai 2021

Dacă la „Podul de Nuc”, cel care face legătura între Aleea Platanului şi Aleea Magnoliei, sunt lipsă câteva elemente decorative, unele sunt dislocate, iar asfaltul este denivelat, la „Podul Mare” este un adevărat dezastru! 

Atunci, podul care are o lungime de 24,30 de metri şi o lăţime variabilă, cuprinsă între 4,09 şi 6,30 de metri, era la un pas de prăbușire, două bucăți imense de beton fiind dislocate.

N-a trecut mult timp și inevitabilul s-a produs! O parte din „Podul Mare” din Cișmigiu s-a prăbușit. O bucată serioasă de beton s-a desprins din pod, fiind abandonată pe pământ, la câțiva pași de lac. În locul bucății din celebrul pod din Cișmigiu a rămas doar o hârtie scrisă cu un marker verde: „Atenție! Pericol de accidentare” și o sfoară trasă pentru a susține hârtia. 

Imagine din octombrie 2021 cu podul prăbușit și un mesaj pe o coală A4

După mai multe solicitări, în octombrie 2021,  Consiliul General al Municipiului București a aprobat reabilitarea „Podului Mare” din Cișmigiu, cu suma propusă în urmă cu 2 ani, atunci când s-a cerut ultima dată consolidarea acestui pod, degradat în prezent.

Directorul general al ALPAB, Roxana Cristina Balcu, atrăgea atenția Primăriei de situația precară „în care se află Parcul Cișmigiu, precum și faptul că ALPAB nu are aprobate fonduri suficiente în vederea reabilitării peisagistice a parcului, dar și a execuției reparațiilor capitale la «Podul Mare»”.

3,3 milioane de lei, aprobați doar pe hârtie

Consiliul General al Municipiului București a adoptat cu 49 de voturi pentru și un vot împotrivă începerea lucrărilor în parc.

„Lucrările se vor face cu protejarea valorilor arhitectural-urbanistice, istorice și de mediu natural, astfel încât aspectul arhitectural, volumetria, materialele și culorile originale ale podului să rămână neschimbate. Valoarea totală a lucrărilor de reparație este de 3.328.047,33 lei cu TVA inclusă, iar durata de execuție a lucrărilor este de 8 luni”, se arată în comunicatul PMB.

De atunci au trecut peste 200 de zile! Mai bine de șase luni în care doar hârtia și sfoara au dispărut din parc. 

Primăria mai are la dispoziție două luni din cele 8 promise! Dar bucata din podul dărâmat e tot acolo, chiar dacă Nicușor Dan anunța că „refacerea podului costă 3 milioane de lei pe care-i avem şi o să vedeţi că o să începem foarte curând”.

Libertatea a încercat să obțină un punct de vedere din partea Primăriei Capitalei pe acest subiect. Îl vom publica imediat ce ne va fi trimis.

Imagine din aprilie 2022, la 6 luni de la promisiunile de refacere a podului

———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.libertatea.ro/stiri/nicusor-dan-sase-luni-de-promisiuni-si-atat-podul-mare-din-cismigiu-zace-prabusit-si-abandonat-din-octombrie-2021-4106946

VIZIONARE crossmenu