Live Residence - Apartamente Bucuresti

Primul caz de variola maimuței în România: un tânăr de 26 de ani din Bucureşti
„Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună”, a informat ministerul condus de Alexandru Rafila.

După investigații, s-a constatat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței, se mai arată în comunicatul autorităților, care au precizat că investigația epidemiologică este desfășurată de DSP București.

Peste 1.000 de cazuri în 29 de ţări non-endemice

Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția săptămâna trecută că există un risc real ca virusul variolei maimuţei să se instaleze în ţările non-endemice.

„Peste 1.000 de cazuri confirmate de variola maimuţei au fost semnalate până în prezent către OMS în 29 de ţări în care boala nu este endemică”, a spus directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în urmă cu câteva zile.

Țările non-endemice care au semnalat cele mai multe cazuri sunt Marea Britanie, Spania, Portugalia, Canada şi Germania. Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în aceste ţări, spre deosebire de ţările endemice din Africa, între care Camerun, Ghana, Nigeria şi Congo.

Cum se manifestă variola maimuței

Primele cazuri confirmate de variola maimuţei au fost depistate la începutul lunii mai în Europa şi în America de Nord. Autoritățile sanitare la nivel mondial se tem că maladia s-ar putea propaga în Africa de Vest, dar și în restul lumii.

Boala se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot apărea erupţii cutanate, adesea pe faţă, şi se răspândesc în alte părţi ale corpului, inclusiv pe organele genitale.

Oricine face o erupție neobișnuită a pielii ar trebui să consulte medicul specialist, a informat ministerul condus de Alexandru Rafila, pe 22 mai, într-o listă de întrebări și răspunsuri menită să ofere cât mai multe detalii privind această boală, cum se răspândeşte, care sunt simptomele şi cum trebuie procedat.

Nu există tratament

În acest moment, nu există tratament pentru variola maimuței, care se transmite prin contact cu o persoană bolnavă sau prin salivă. Infecția se vindecă de la sine.

La variola normală, mortalitatea este de sub 30%, potrivit precizărilor făcute de autorități în luna mai, pe pagina de Facebook RO Vaccinare, prin intermediul doctorului Cristian Apetrei, profesor în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

Variola maimuței este mai puțin mortală decât variola normală, boală eradicată în 1977. Varianta vest-africană are o rată a mortalității de sub 4%.

———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.libertatea.ro/stiri/primul-caz-variola-maimutei-romania-4172251

VIZIONARE crossmenu