Live Residence - Apartamente Bucuresti
Articolul prezintă faptul că proiectul pilot va demara în primul semestru al anului școlar 2022 – 2023. Costurile proiectului ajung la un milion de lei, bani asigurați de la bugetul local, sponsorizări și donații. În toaletele fetelor vor fi instalate 100 de tonomate, iar în fiecare lună, fiecare dozator va fi aprovizionat cu 50 de pachete de absorbante.  Zona respectivă are multe apartamente noi în ansambluri rezidențiale, pentru a vedea o listă completă cu apartamente de vânzare Sector 3 vă recomandăm să accesați eDezvoltator.ro.

Printre proiectele pilot, care vor începe în primul semestru al anului școlar 2022-2023, se numără și liceul 55 și tehnic „Dragomir Hurmuzescu”. Pe lângă dozatoarele absorbante care vor fi instalate în băile fetelor, vor fi organizate ateliere de educație pentru sănătate în cadrul proiectului Girls Together, lansat de consilierul local USR Nina Costea.

Începând cu trimestrul doi, toate școlile și liceele din Sectorul 3 vor fi dotate cu dozatoare de igienă menstruală dacă proiectul pilot se dovedește a avea un impact pozitiv.

Costul proiectului se ridică la un milion de lei și este finanțat din bugetele locale, sponsorizări și donații. Cu banii, în toaletele fetelor vor fi instalate 100 de tonomate, iar pentru fiecare dozator se vor asigura în fiecare lună câte 50 de pachete de absorbante.

Acesta nu este primul astfel de proiect din București. În sectorul 6 funcționează deja două școli obișnuite în Giulești-Sârbi, zonă defavorizată a capitalei. De aceea au fost alese aceste două școli, scopul principal fiind reducerea absențelor fetelor din cauza menstruației.

Având în vedere că aproximativ 415.000 de adolescenți cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială în România în 2020, un pachet de 20 14 lei absorbante are foarte mult sens pentru familiile cu oportunități reduse.

Divizia 5 a adoptat și ea decizia de a instala dozatoare în școli la începutul anului, iar Divizia 2 a discutat planuri pentru acestea.

Programele în care elevii pot folosi absorbant gratuit ajută la reducerea stigmatizării și rușinii legate de menstruație. În plus, va avea un impact important pe termen lung asupra reducerii absenteismului și a agresiunii.

De exemplu, în SUA, la acel moment al lunii, patru din cinci elevi lipsesc la școală din cauza rușinii sau a lipsei de bani pentru a cumpăra absorbante, potrivit unui studiu din 2019.

Dovada că această procedură funcționează vine din Scoția. La doi ani de la introducerea de către școală a farmaciilor, 60% dintre elevi au declarat că își pot continua activitățile zilnice în timpul menstruației, iar unul din patru a recunoscut că accesul la produse de igienă le-a îmbunătățit semnificativ sănătatea și psihologia.

De fapt, Scoția este singura țară din lume care a adoptat legi pentru produsele gratuite de igienă menstruală. Prin urmare, autoritățile sunt obligate să se asigure că acestea sunt disponibile în toate locurile publice. Marea Britanie și Noua Zeelandă au făcut aceiași pași, iar Franța lucrează la asta.

Și România încearcă să urmeze exemplul Scoției, dar deocamdată un proiect de lege sponsorizat de deputatul USR Oana Śoiu este încă în parlament.

„Pentru fete costă mai mult să rămână la școală”, a spus Oana Śoiu într-o dezbatere organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Igienei Menstruale la sfârșitul lunii mai.

Proiectul, intitulat „Împreună pentru fete”, prevede distribuirea de tichete sociale în valoare de 15 lei elevilor din medii defavorizate. Aceste tichete vor fi acordate automat tuturor fetelor cu vârsta peste 10 ani care au primit burse sociale sau pensie alimentară familială.

VIZIONARE crossmenu