Live Residence - Apartamente Bucuresti
Articolul prezintă faptul că Ferentari Studios, pe strada Lacul Bucura, nr. 2, lângă Calea Ferentari, la parterul unui bloca fost înființat de  Ionuț Oprea și Mădălina.  În această zonă sunt multe apartamente noi în ansambluri rezidențiale, dacă sunteți interesat de apartamente de vânzare din Sectorul 5, eDezvoltator.ro vă oferă un catalog complet.

„Sunt Sammy! Am 15 ani și încerc să evit necazurile și mizeria. Școala m-a lăsat în urmă, mama a plecat, am continuat, nu m-am lăsat: visează, zâmbește, continuă să gândești, prin muzică și rap Supraviețuire. Vorbesc despre mine și frații mei: copii adormiți, ne trezim obraznici. Într-o educație a sărăciei, violenței, nedreptății, ne mâniem în notorietate. Sammy, fii bărbat, Sammy, nu mai ești copil!”

Când melodia s-a terminat, imaginea băiatului cu părul negru și pulover alb a dispărut de pe peretele pe care era proiectat videoclipul, iar pentru o clipă, camera a rămas tăcută. Într-o cameră la Ferentari Studios de pe strada Lacul Bucura, nr. 2. mai mulți tineri stau pe perne colorate.

Câțiva tineri urmăresc piesa lui Samy „Samy will never be the same” într-o cameră de la Ferentari Studios.

„Acum vreau să ascultați altceva”, a spus Ionuț Oprea, președintele Asociației Ferentari.

Vocea lui Samy se aude din nou prin difuzoarele conectate la laptop. Mesajul audio pe care l-a transmis lui Ionuț pe WhatsApp a început cu „Domnule” și s-a încheiat cu „Mă simt foarte singur”.

Au trecut cincisprezece luni între momentul rap și mesajul audio.

„Samy este diferit și nu va fi niciodată la fel”, a spus domnul Ionuț. Tinerii din fața lor s-au privit consternați. Toată lumea îl cunoaște drept unul dintre „chiftele” pentru că Ionuț Oprea îi mângâie pe copiii din Ferentari.

“Așa le-am spus într-o zi când am postat cerând bani pentru a cumpăra mâncare. Erau câțiva și nu puteam să încep să le scriu numele. A doua zi ne-am trezit cu bani în contul asociației, menționând ‘ Meat’ Pills”. Am râs, așa a fost mereu”, a explicat artista.

Puștiul care a cântat anul trecut despre un colț din Ferentari este Samy, de 16 ani. S-a născut și a crescut în sectorul 5 al Bucureștiului. Nu aproape de Palatul Parlamentului din centrul capitalei. Pe margine, în Ferentari. Un cartier descris de Google prin fotografii cu ghetouri, cartiere vechi și întunecate și tone de gunoi. O comunitate marginalizată descrisă de Daily Mail drept un „ghetou notoriu”.

În 15 luni, Sammy a trecut de la un copil amabil, inteligent și sociabil la un adolescent disperat abandonat de lume. A găsit droguri și oamenii care l-au împins la ele.

„Pentru că strada câștigă”, spune Ionuț Oprea. “Rareori câștigăm în fața străzii. Apoi, întrebarea care rămâne este: Cum facem ca aceste chiftele să se simtă protejate?”, a continuat bărbatul.

Ionuț Oprea și-a pus aceeași întrebare în urmă cu aproape 10 ani. Ca actor profesionist, a început să facă voluntariat alături de copiii lui Ferentari la Școala 136, unde funcționează organizația lui Valeriu Nicolae, Centrul pentru Roma și Politica Minorităților.

Timp de aproximativ trei ani, a susţinut săptămânal ateliere de teatru cu colega actriţă Mădălina Dorobanşu. Împreună au reușit să adune un grup de opt adolescenți romi. Astfel a apărut Teatrul Playhood, care a devenit proiectul principal al Studiourilor Ferentari.

Odată ce Playhood pune un spectacol scris de Ionuț Oprea și inspirat din poveștile copiilor, ce este o reprezentație de teatru devine o întrebare serioasă. Au participat la festivalul Ideo Ideis cu „Poveștile școlii” despre viața comunității, rasism, violență, droguri și minore însărcinate. Vorbește despre subiecte mature cu vocea unui copil.

În 2020, în perioada pandemiei, Ionuț și Mădălina au înființat Asociația Ferentari și au găsit un spațiu în care să dezvolte în continuare proiectul Playhood. Așa s-a născut Ferentari Studios, cu fonduri strânse cu ajutorul asociației „Ziua bună” a Melaniei Medeleanu. Fostul spațiu comercial găzduiește acum un studio audio și o cameră mai mare, cu oglinzi montate pe perete și echipamente audio.

studio" 71148 target="_self">Garsoniera este situată pe strada Lacul Bucura, nr. 2, lângă Calea Ferentari, la parterul unui condominiu. Clădirea este în curs de renovare, așa că ușile galben aprins ale studioului nu se văd de schele și mese, înghesuite între copiatoare și magazine de îmbrăcăminte.

În studio, copiii urmează cursuri de teatru, canto și dans, dar lucrează cu copii mai mari, mulți dintre ei elevi de liceu, și la alfabetizare. Învață să scrie, să citească și să numere. Unii care acum învață să scrie sunt destul de mari pentru a vota.

Ionuț știe că el și echipa lucrează mult și, cel mai important, fac tot posibilul și le pasă de ei. Dar s-a uitat înapoi și a constatat că în cei 10 ani de când a fost voluntar, niciunul dintre copiii cu care a lucrat nu a participat la Bac. Unii lucrează aici sau în străinătate. Alții trăiesc în gospodării fără părinți sau părinți singuri.

VIZIONARE crossmenu