Live Residence - Apartamente Bucuresti

Dintr-o clădire răcoroasă de pe Calea Griviței 216, una dintre puţinele cantine sociale din Bucureşti, Floriana pleacă spre staţia de autobuz într-o zi fierbinte de vară. Femeia în vârstă de 61 de ani a împachetat mâncarea primită în weekend într-o pungă: „praz și carne”, „ciorbă de găluște de pui”, „friptură și piure de cartofi”.

Floriana folosește cuvinte mici când vorbește despre carne. Carnea este unul dintre „luxurile” pe care femeile nu le pot permite cu venituri proprii. Nici măcar nu e vorba de pește, „departe de noi”.

Are cancer și o pensie lunară de boală de 1.000 de lei. Cât timp lucrează, are succes, dar de când este bolnav, a fost „la un pas de supraviețuire”. Și-a făcut un profil social pentru mâncare. “Dacă nu ar fi cantina socială, aș muri de foame. Am o bază mică aici”.

Mai nou, mâncarea a devenit un „lux” pentru ea și pentru milioane de alți români. Cireșele nu au fost niciodată accesibile anul acesta. A luat câteva mușcături, doar pentru că a primit pomană în curtea cimitirului. Pepenele a aruncat o privire spre piață și a continuat să meargă.

Roșiile încearcă să accepte roșii „fierbinți” pentru că sunt mai ieftine. Brânza se încadrează, de asemenea, în categoria de produse ieșite din circuite. “Nu îmi permit. E un lux! Dacă îmi cumpăr unul în două săptămâni, e în regulă. Ne mai dă ouă în cantină. Renunț mult, foarte mult”, a conchis femeia.

Pentru a ajunge la cantina socială din Griviței, Sector 1, Floriana a fost nevoită să schimbe trei moduri de transport. Ea locuiește în comunitatea Andronache de lângă Voluntari, Sector 2. Călătoria dus-întors durează trei ore și, uneori, ea trebuie să o facă de cinci ori pe săptămână. — Îți dai seama că suntem disperați, spuse ea.

El a spus că până acum un an își lua caserole și mâncare de la cantina Bucur din aceeași zonă în care locuia.

Cantina Bucur care deservește 32 de beneficiari din Sectoarele 2 și 3 este în prezent închisă. Cu toate acestea, la fața locului nu exista niciun semn că evenimentul ar fi fost suspendat. Nici pe site-ul DGASMB nu este nimic.

„Este în renovare”, explică Cosmina Simiean, director general al DGASMB. „Se oprește și mai mult din cauza rupturii conductei de gaz”.

În mai 2020, primarul de atunci al Bucureștiului, Gabriela Firea, a anunțat redeschiderea cantinei Bucur, proaspăt renovată și modernizată. Doi ani mai târziu, cantina a fost din nou renovată.

Potrivit Ministerului Muncii, în capitală există doar 12 cantine sociale autorizate. Cinci sunt de stat și șapte sunt private. De altfel, pe listă se află și cantina Bucur închisă.

Cosmina Simiean a spus că aproximativ 800 de persoane din București au primit alimente în cantinele sociale conduse de DGASMB și DGASPC-uri (Departamentul de Asistență Socială și Protecția Copilului, n.r.).

“Suntem afectați si de creșterile de preturi. Nu avem salarii uimitoare”, spune Mariana, bucătar la cantina din Grivița. Aici crește cererea. De exemplu, la cantina socială Sfânta Ana administrată de Asociația Filiala Diaconia Sector 2, numărul beneficiarilor a crescut de la 40 în 2019 la 100 în 2021, a declarat administratorul cantinei Paul Riglea.

Şefa cantinei, Alina Bălan, a explicat că în cantina de stat Griviței, unde a venit şi Floriana, au fost 97 de beneficiari, jumătate dintre ei copii. Pentru aproximativ 20 dintre ei care erau imobilizați, mâncarea a fost livrată la domiciliu.

Dintre celelalte două cantine funcţionale din cadrul DGASMB, cantina Ominiş are 39 de persoane (inclusiv 3 minori) iar cantina Ferentari are 180 de persoane (inclusiv 141 minori).

Pe fondul pandemiei, cererea a crescut. De asemenea, ei gătesc 2.000 de meniuri pe zi în caz de urgență. De atunci, pe ușa unității a apărut un anunț în care se spune că doar cei care au nevoie cu adevărat de ea vor primi mâncare, dintre care un procent mare „nu au nevoie reală”. Mesele gratuite sunt oferite grupurilor sociale cu risc de a contracta SARS-CoV-2, și anume vârstnicilor și celor care sunt imobili sau greu de mișcat.

Bugetul anual 2022 alocat de municipalitate pentru cantinele sociale este de 12.540.000 lei.

Cifrele sutelor de beneficiari nu arată adevărata amploare a problemelor sociale ale capitalei. Oamenii evită să aplice pentru că există încă mult stigmatism în jurul schemelor de sprijin social, a spus Alina Bălan.

“În general, oamenii încearcă să se ascundă. Nu ar trebui să fie păcat că nu înțelegi. Uneori nimeni nu ajunge acolo, nici măcar angajații de aici”, a spus ea.

Nici legislația și nici birocrația nu vor ajuta. “Dacă ai datorii, amenzi sau taxe neplătite, legea spune că nu poți beneficia de servicii. Dar dacă sunt sărac, e normal să nu am bani să plătesc datoria”.

Pentru a putea mânca gratuit în cantina de stat, venitul lunar pe membru al gospodăriei trebuie să fie mai mic de 142 de lei.

“Este subtil, aceste cifre nu au crescut de-a lungul anilor. Probabil că a uitat de categorie”, adaugă Bălan.

Dacă depășiți această sumă, trebuie să plătiți 30% din venitul fiecărei persoane până la costul meselor oferite. “În general, cei în vârstă, cei care lucrează, plătesc. Aceasta este o problemă pentru că pensiile sunt foarte mici. Desigur, nu vrei să le dai 30%. Cu ei poți plăti întreținerea”, responsabilii de service. adăugat.

De fapt, numărul oamenilor disperați din societatea românească este de milioane. A spus acest lucru Departamentul Muncii la începutul lunii iunie, când a anunțat un singur ajutor de 700 de lei pentru circa 3,3 milioane de pensionari care câștigă mai puțin de 2.000 de lei.

Ministerul a spus că milioane de români sunt expuși riscului de excluziune socială, datorită creșterii prețurilor la utilități și bunuri de larg consum, în special la alimente.

VIZIONARE crossmenu