Live Residence - Apartamente Bucuresti

Cele mai amuzante momente ale postului public de radio Radio Roman Actualități (RRA) au loc în cadrul știrilor radio sau a anunțurilor de presă, conectându-se la Palatul Cotroceni sau Palatul Victoria pentru a transmite în direct declarația Președintelui sau Primului Ministru. Declarație națională importantă! În ultimii trei ani, au fost multe „pauze”.

Tocmai atunci, vocea robotică a crainicului a devenit brusc tremurând, tremurând și panicat, anunțând fără tragere de inimă: „Conectăm Palatul Victoria…” „Drumul” se ridică pentru a lăsa loc robotului Klaus Iohannis sau prim-ministrului.

Plăcerea amară vine tocmai din sălbăticia cu care se taie firele de știri, de parcă o „comandă unitară” de undeva mai sus, cu mult deasupra bietului știri RRA, trebuie executată fără întârziere.

În dimineața zilei de vineri, 22 iulie, crainicul anunțului de la ora 8 a citit primele știri despre codul portocaliu și roșu care vor apărea în weekend, un mesaj important, potrivit pentru radioul public, pentru a anunța românii despre temperatura. aşteptându-i. În a doua știre, crainic ne-a informat că în acea dimineață, prim-ministrul Nicolae Ciucă va ține o videoconferință de urgență cu guvernanții pentru a discuta măsurile pentru a face față impactului valului de căldură și când să citească a treia știre, în care ministrul Mediu, Tánczos Barna a auzit vocea premierului Nicolae Ciucă, vocea unui om care s-a trezit noaptea și a fost pus în fața mesei de conferință.

Premierul a participat la o videoconferință de urgență cu premierul. Poticnirea generală (ca de obicei) divaga despre măsurile care trebuie luate, în stilul lui contondent nu lasă clar care sunt măsurile, bolborosește ceva general, ceva clișeu, de neînțeles, imposibil de continuat să saliva Există ceva specific în cele două minute. După prezentarea bombastică, premierul i-a dat cuvântul șefului Ministerului Situațiilor de Urgență, Raed Arafat, care a fost oarecum emoționat, dar totuși morocănos și afectat. Nu s-a oprit mai mult de 30 de secunde pe stream pentru că producătorul de la RRA și-a tăiat „calea” și a început să spună că nu m-am oprit, l-a auzit din nou pe crainic, s-a străduit din răsputeri să repete mesajul către ministrul mediului.

După „emisia” de la Palatul Victoria, cu ce am rămas, ascultători ai postului de radio românesc Actualității (Plătesc taxe, ascult radioul de stat!)? Nimic. Gândiți-vă doar că autoritățile au de lucru și în weekend, Ciucă a fost la „unitate” la 8:00 dimineața, l-a antrenat pe guvernator cu „adjutantul” Arafat, premierul a fost implicat în combaterea impactului caniculei, a avea grija de țară, a monitoriza situația, și a fi îngrijit de români! Doar o părere, cu un semn frumos pe imagine, atât mi-a mai rămas!

Mai mult, postul de radio și-a îndeplinit datoria de agenție publică de presă, informează ascultătorii despre activitățile premierului, care este scopul, să informeze… ce să informeze? Pentru că prin această teleportare a mântuirii, am făcut-o în ordine, și nu am găsit nimic!

Cred că această „transmisiune în direct” este o practică de PR. De fapt, dacă analizăm toate știrile guvernelor, președinților și partidelor politice difuzate la radio, ajungem la concluzia că radioul public este mai mult o agenție de PR pentru cei de la putere.

Așa funcționează media de stat, dintr-o parte în alta. O agenție de propagandă pe vremea lui Ceaușescu, după revoluție Radio Publică a devenit agenție de PR pentru politicienii de la putere. Toate clișeele rostite de președinți, prim-miniștri și miniștri trebuie transmise publicului.

Fără opțiuni, fără filtre inteligente, o grămadă. Așa a spus premierul sau președintele, asta am transmis, ne-am făcut partea, ură! Din cauza radioului, nu-i așa? Potrivit sondajelor, a fost pentru figurile puternice ale vremii, nu pentru publicul cu care se lăudaseră.

Am citit și un interviu cu premierul Nicolae Ciucă în urmă cu o lună de către Maria Țoghină, realizatoarea emisiunii „Serviciul de noapte” de la Radio Actualității Române și membră în consiliul de conducere al agenției guvernamentale. Un interviu care a fost integrat cu succes în mixul de PR „Agenție”. De la plagiatul tezelor de doctorat și implicarea serviciilor de informații în elaborarea programelor de securitate până la tensiunile de coaliție, problemele majore ale premierului au fost evitate. Interviu ușor, interviu „tur de noapte”. (Probabil că i-a pus întrebarea prim-ministrului în prealabil, așa cum se face în industria PR – dar să nu fim răutăcioși!)

Site-ul Actualității privind desființarea Comisiei Naționale de Acreditare a Titlurilor, Diplomelor și Acreditărilor Universitare (CNATDCU) așa cum este prevăzut în proiectul noii legi a învățământului are un „serviciu” în care interlocutori sunt profesorul Mircea Dumitru, vicepreședinte Consiliul și (altfel?) purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru, care a asigurat jurnaliștii care deservesc CNAT DCU „nu doar că instituția dispare, ci se va întări…”. Ceea ce lipsește acestei știri RRA este contextul, iar „băieții” de la radio știu exact pe cine protejează evitând-o: prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Desigur, întreruperea bruscă a programelor publice de radio nu este „sfârșitul țării”, cu oficialități de la Palatul Cotroceni sau Palatul Victoria livrând clișee pe loc. Practica asta nici nu contează, seamănă mai degrabă cu executarea unui „ordin unitar”, in mediul rigid al știrilor RRA, e doar difuzare publica, și trebuie să fie serios!

VIZIONARE crossmenu