Live Residence - Apartamente Bucuresti

Te întrebi cum a apărut Parcul Cișmigiu? Potrivit istoricilor, în jurul anului 1830, locul era acoperit cu o băltoacă urât mirositoare, care a fost uscată sub comanda generalului Pavel Kiseleff. Câțiva ani mai târziu, terenul a fost transformat în grădină publică, cu 30.000 de arbori și arbuști importați din județul de lângă București, precum și plante ornamentale din Brașov și Viena.

Acum, totul este uitat și locul se transformă în fiecare zi într-o adevărată groapă. În centrul orașului, vizavi de biroul primarului Nicușor Dan, peste tot sunt presărate zeci de sticle de suc, cutii de bere peste tot, iar gunoiul este acasă. Nimeni, dar absolut nimeni care să aibă grijă de parc.

Situat în districtul administrativ ALPAB, parcul din centrul orașului arată jalnic. „Nu crezi că e gunoi?” De 60 de ani, vin în parc în fiecare zi, am locuit în Kogălniceanu, dar n-am văzut mai mult decât am văzut în viața mea. Mormane de gunoaie, iarbă lipsă, locuri de joacă ruinate, fecale peste tot, oameni fără adăpost care dorm pe bănci, fecale înălțime de un metru, copaci rupți sau putreziți, apa lacului plină de noroi! Acesta este un adevărat dezastru. Nu mi-am imaginat niciodată că parcul ar putea atinge acest nivel”, a spus doamna Anna, pensionară.

Doi oameni de pe stradă dorm pe bănci. Unele dintre ele sunt sparte și cea mai mare parte a vopselei a fost imprimată de mulți ani. Copacul putred s-a rupt. Mulți au căzut, dar sunt încă acolo. Nimeni nu a venit să-i ia, iar cei care se luptau de zeci de ani au încetat să mai meargă la toaletă. Iarbă peste tot, mai mult pământ, mai multe buruieni și ciulini. Locurile de joacă sunt un adevărat pericol, sunt rupte, ruginite și foarte defecte.

Și, de la sfârșitul lunii iunie, lacul Cișmigiu s-a secat! Tot ce începe în viitor sunt lucrări de modernizare a „podului”, lucrare care se așteaptă de luni și luni. Ca urmare, excursiile cu barca pe lac nu au fost posibile toată vara, iar decizia autorităților a ridicat alte tipuri de probleme.

„Din păcate, ecosistemul parcului s-a dezechilibrat grav pe măsură ce lacul s-a secat. Mic măcel printre animale! O generație de amfibieni a fost distrusă, șopârlele care cuibăreau pe lac și-au abandonat ouăle proaspăt depuse, niște țestoase au murit”, Alex Oprița.

Pe măsură ce lacul s-a secat, viețile unor creaturi au fost amenințate. Au murit în special pești și amfibieni. Intervenția noastră rapidă a limitat proporția efectului. Este ilegal să mutați cuiburile de păsări în acest timp, chiar dacă vorbim de lacuri artificiale. Ovidiu Roşu, reprezentant al Fundaţiei Luana Dream:

Ca răspuns, un reprezentant ALPAB a spus că desemnarea unui parc de restaurare pentru Libertatea „este o prioritate, iar pentru reparații sunt bani”. Nu au precizat când va fi reparat tot parcul, ci doar că lucrarea a fost făcută.

Refacerea Parcului Cișmigiu este o prioritate pentru primăria capitalei, iar în acest sens, asigurarea că bugetul municipal din acest an are fonduri pentru modernizare și reparații ample. Anul acesta va fi reabilitat și Bazinul Lacului Mic. În ceea ce privește modernizarea locului de joacă, se vor înlocui echipamente vechi de peste un deceniu. Toate procedurile legale pentru înlocuirea acestora au fost inițiate. Personalul ALPAB a reconstruit toate cele 30 de spaliere amplasate în prima jumătate a anului”, ceea ce se reflectă în răspunsul ALPAB.

Agenția a mai precizat că „în bugetul primăriei capitalei din acest an au fost prevăzute fonduri pentru repararea și reasfaltarea aleilor avariate. În ceea ce privește acțiunile de curățare, cosit, greblare, acestea sunt efectuate de angajații ALPAB”.

“După ce am alergat 3000 km în România, m-am întors în București și am vrut să-mi duc copiii în parc. Am ales Cișmigiu. În 2 săptămâni, în turneul Radio Aventura, am văzut aproape toată țara. Oraș mic, orașe mari, orașe bogate, orașe sărace, dar nu am văzut niciodată pe cineva atât de murdar ca București, ca Cișmigiu. Așa arată un loc de joacă pentru copii în vacanță, așa arată Lacul Cișmigiu în mijlocul verii, așa este Bucureștiul Aspectul aleilor dintre cele mai frumoase parcuri, acesta este aspectul băncuțelor cuplului. Cel mai bogat oraș din România este plin de sărăcie. Domnule Nicușor, să mai avem sens”, a spus Mihai Morar într-un videoclip pe Instragram.

Celebra vedetă pop Irina Loghin și-a exprimat nemulțumirea față de Cișmigiu, spunând că i-a lăsat un gust amar.

“Am fost ieri la Cișmigiu. A fost un dezastru. Lac uscat, abandonat! Era dezordonat si mirosea urat. Trăim vremuri groaznice. Nu mai suntem cumpătați! La Herăstrău, unde merg zilnic, Nimeni nu cosește. iarba. Iarba este imensă, iar acesta este un dezastru. Nu mai este ceea ce a fost. În trecut, aleile din parc au fost măturate. Lumea nu mai este ceea ce a fost. S-a schimbat, ne face mai rău, nu ne aduce împreună”, a spus Loghin pentru Fanatik.

Miercuri dimineață, starea degradată a parcului l-a văzut pe premierul capitalei, Toni Greblă, pe teren pentru a asista direct la dezastru. „Având în vedere numeroasele plângeri ale cetățenilor, semnale din mass-media și apeluri repetate la autoritățile publice locale, guvernatorul Municipiului București, Tony Greblă, a decis lansarea Parcului de Acțiune Control din Cișmigiu miercuri, 13 iulie 2022. Guvernatorul Toni Greblă și un control comun, echipa va inspecta Parcul Cișmigiu și măsurile luate în acest scop vor fi anunțate public”, se arată în comunicatul statului.

VIZIONARE crossmenu