Live Residence - Apartamente Bucuresti

Cu un val de căldură care a cuprins țara în acest weekend, meteorologii au emis chiar ieri un cod de avertizare de căldură roșie pentru mai multe județe.
Ieri, când temperaturile au ajuns la 43 de grade Celsius în unele părți ale țării, Ministerul Sănătății a lansat un document de 135 de pagini care oferă puncte de prim ajutor pentru cei afectați de canicula.
Dar multe dintre ele au fost indisponibile ieri și azi pentru că lucrează doar în timpul săptămânii, de luni până vineri, până la 15 sau 16! În alte cazuri, lista nu specifică orele de funcționare.
Reprezentanții IGSU și ISU, contactați de Libertatea, au spus că organizarea acestor puncte de prim ajutor pentru populație este în sarcina reprezentanților primăriei.
În București, de exemplu, doar două dintre cele opt spoturi au spectacole în weekend. În Cluj, Suceava și Craiova nu există ore de deschidere în weekend. În Tulcea, toate centrele sunt deschise de luni până sâmbătă.
Totuși, la Sibiu, chiar și în weekend, programul centrului este extins și punctele sunt disponibile între orele 11.00 și 17.00.
La fel s-a întâmplat și în sectorul 5 al Bucureștiului, unde sunt 10 centre de urgență. „Toate sunt dotate cu apă, aer condiționat, tensiometre, termometre, dezinfectant, măști și mănuși, precum și trusă medicală de prim ajutor”, a spus un reprezentant al primăriei.
Deși pe lista Ministerului Sănătății nu figurează orele de funcționare ale acestor puncte, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a confirmat pentru Libertatea că cele patru centre sunt deschise și în weekend.
„Se desfășoară de la 11:00 la 18:00 în fiecare zi pe tot parcursul verii, iar în zilele declarate de autoritățile caniculare, indicele de disconfort termic este ridicat”, a spus el.
Pe listă sunt incluse și câteva centre care funcționează 24/7, de obicei în spitale, dar include și multe farmacii care îi ajută pe cei afectați de caniculă în timpul orelor de unitate.
Libertatea a încercat să obțină un punct de vedere de la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre punctele de prim ajutor neplanificate de sâmbătă și duminică, dar acesta nu a răspuns solicitării Libertatea. Nici un purtător de cuvânt al ministerului nu a putut fi contactat.
Sfaturi de la Ministerul Sănătății în timpul unui val de căldură
De asemenea, Ministerul Sănătății a emis o serie de sfaturi pentru oameni în timpul caniculei.
Pe lângă evitarea expunerii prelungite la soare și consumul de fructe și lichide, reprezentanții Ministerului Sănătății i-au îndemnat pe cei care nu au beneficiat de aer condiționat să „petrece două-trei ore pe zi în locuri cu aer condiționat”. Mai ales din magazine, supermarketuri, locuri publice sau cinematografe.
Valul de căldură și disconfortul de căldură cod portocaliu se intensifică în 15 județe
Potrivit unei avertismente emise de Serviciul Național de Meteorologie (ANM), 15 județe din sudul și sud-estul țării, inclusiv capitala, se vor afla duminică sub cod portocaliu pentru caniculă sporită și disconfort de căldură.
Valurile de căldură se vor intensifica în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei. În general, se va înregistra o putere calorică de 38-41 de grade Celsius după-amiaza și nu va scădea seara sub 20-22 de grade, astfel disconfortul termic se va agrava. Indicele de temperatură și umiditate (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În capitală, duminică, temperaturile vor ajunge la 39-40 de grade.
Furtună, grindină și descărcare electrică
Începând de la prânz duminică, o mare parte a țării va fi sub avertizare portocalie și galbenă de instabilitate atmosferică, caracterizată de vânturi puternice, grindină și descărcări electrice.
„Între 24 iulie 12:00 și 25 iulie 06:00, se va observa instabilitate atmosferică crescută pe termen scurt în majoritatea zonelor țării, manifestată prin vânturi sporite și vânturi puternice (rafale ce depășesc 55-75 km/h), grindina, descărcări electrice și furtuni izolate.Noaptea, aceste fenomene se vor limita la sud-estul teritoriului.
Local în Transilvania, Moldova, în special seara și noaptea devreme în regiunile sudice, vor fi vânturi puternice (rafale de peste 90 km/h)”, a anunțat ANM.

VIZIONARE crossmenu